Bagaimana Memilih Kerusi Pejabat yang Tepat?

Bagaimana Memilih Kerusi Pejabat yang Tepat?
Langkah pertama dalam mengatur kerusi pejabat adalah dengan menentukan ketinggian meja atau stesen kerja individu yang diinginkan. Keputusan ini ditentukan terutamanya oleh jenis pekerjaan yang harus dilakukan dan oleh ketinggian orang yang menggunakan kerusi pejabat. Ketinggian meja atau stesen kerja itu sendiri boleh sangat berbeza dan memerlukan kedudukan kerusi pejabat yang berbeza, atau jenis kerusi ergonomik yang berbeza sama sekali.

 
Setelah stesen kerja berada, pengguna dapat menyesuaikan kerusi pejabat mengikut perkadaran fizikalnya. Berikut adalah garis panduan yang paling penting - disusun dalam senarai semak cepat - untuk memastikan bahawa kerusi pejabat dan kawasan kerja seluas mungkin dan akan menyebabkan tekanan paling sedikit pada tulang belakang:
 1. Ukuran siku
Mula-mula, mulakan dengan duduk sedekat mungkin dengan meja anda sehingga lengan atas anda selari dengan tulang belakang anda. Letakkan tangan anda di permukaan kerja anda (mis. Desktop, papan kekunci komputer). Sekiranya siku anda tidak pada sudut 90 darjah, atur ketinggian kerusi pejabat anda sama ada ke atas atau ke bawah.
 
2. Ukuran paha
Periksa bahawa anda boleh menggeser jari anda di bawah paha anda dengan mudah di tepi hadapan kerusi pejabat. Sekiranya terlalu ketat, anda perlu menopang kaki anda dengan tapak kaki yang boleh disesuaikan. Sekiranya anda tinggi tinggi dan terdapat lebih dari satu lebar jari di antara paha dan kerusi anda, anda perlu mengangkat meja atau permukaan kerja supaya anda dapat menaikkan ketinggian kerusi pejabat anda.
 
3. Ukur anak lembu
Dengan bahagian bawah anda menolak kerusi ke belakang, cubalah mengepalkan penumbuk di antara bahagian belakang betis anda dan bahagian depan kerusi pejabat anda. Sekiranya anda tidak dapat melakukannya dengan mudah, maka kerusi pejabat terlalu dalam. Anda perlu menyesuaikan sandaran belakang ke depan, memasukkan sokongan belakang rendah (seperti bantal sokongan lumbar, bantal atau tuala bergulung), atau dapatkan kerusi pejabat baru.
 
4. Sokongan belakang rendah
Bahagian bawah anda harus ditekan di bahagian belakang kerusi anda, dan harus ada bantal yang menyebabkan punggung bawah anda melengkung sedikit sehingga anda tidak tergelincir ke depan atau tersungkur di kerusi kerana anda lelah dari waktu ke waktu. Penyokong punggung bawah ini di kerusi pejabat sangat penting untuk mengurangkan beban (regangan) di punggung anda. Jangan sesekali merosot atau bersandar di kerusi pejabat, kerana ini memberi tekanan tambahan pada struktur di punggung bawah, dan khususnya pada cakera lumbar.
 
5. Merehatkan tahap mata
Tutup mata anda sambil duduk dengan selesa dengan kepala menghadap ke hadapan. Perlahan-lahan buka mata anda. Pandangan anda harus ditujukan ke bahagian tengah skrin komputer anda. Sekiranya skrin komputer anda lebih tinggi atau lebih rendah dari pandangan anda, anda perlu menaikkan atau menurunkannya untuk mengurangkan ketegangan pada tulang belakang atas.
 
6. Tempat letak tangan
Laraskan sandaran tangan kerusi pejabat sehingga sedikit mengangkat lengan anda di bahu. Penggunaan sandaran tangan di kerusi pejabat anda adalah mustahak untuk menghilangkan ketegangan dari tulang belakang dan bahu atas, dan ini mungkin menyebabkan anda cenderung untuk melonggok ke depan di kerusi anda.

Kekal Aktif Untuk Mengurangkan Sakit Punggung di Pejabat

Tidak kira betapa selesanya seseorang di kerusi pejabat, postur statik yang berpanjangan tidak baik untuk punggung dan merupakan penyumbang biasa untuk masalah belakang dan ketegangan otot.

Untuk mengelakkan punggung dalam satu posisi untuk jangka masa yang panjang, ingatlah untuk berdiri, meregangkan dan berjalan sekurang-kurangnya satu atau dua minit setiap setengah jam. Malah peregangan cepat atau pergerakan minimum - seperti berjalan ke pendingin air atau bilik mandi - akan membantu.
 
Berjalan dua puluh minit akan membantu lebih banyak lagi, meningkatkan aliran darah yang sihat yang membawa nutrien penting ke semua struktur tulang belakang.
 
Secara umum, bergerak dan meregangkan secara berkala sepanjang hari akan membantu mengelakkan sendi, ligamen, otot, dan tendon longgar, yang seterusnya mendorong keseluruhan rasa selesa, relaksasi, dan kemampuan untuk fokus secara produktif.
 
Apakah ciri-ciri yang perlu mempunyai untuk Kerusi Pejabat Ergonomik yang Baik?

Untuk memilih kerusi ergonomik yang sesuai dengan badan anda, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan oleh kerusi ergonomik: -


Ketinggian tempat duduk. Ketinggian kerusi pejabat hendaklah mudah disesuaikan. Tuas penyesuaian pneumatik adalah kaedah termudah untuk melakukan ini. Ketinggian tempat duduk yang berukuran sekitar 16 hingga 21 inci dari lantai semestinya sesuai untuk kebanyakan orang. Ini membolehkan pengguna meletakkan kakinya rata di lantai, dengan paha mendatar dan lengan walaupun dengan ketinggian meja.
 
Lebar dan kedalaman tempat duduk. Tempat duduk harus mempunyai lebar dan kedalaman yang cukup untuk menyokong pengguna dengan selesa. Biasanya selebar 17-20 inci adalah standard. Kedalaman (dari depan ke belakang tempat duduk) perlu cukup sehingga pengguna dapat duduk dengan punggungnya di atas sandaran kerusi pejabat ergonomik sambil meninggalkan jarak sekitar 2 hingga 4 inci antara belakang lutut dan tempat duduk kerusi. Miring ke depan atau ke belakang tempat duduk harus boleh disesuaikan.
 
Sokongan lumbar. Sokongan punggung bawah di kerusi ergonomik sangat penting. Tulang belakang lumbar mempunyai lengkung ke dalam, dan duduk untuk jangka masa yang panjang tanpa sokongan untuk lekukan ini cenderung menyebabkan kelonggaran (yang meratakan lekukan semula jadi) dan menegangkan struktur di tulang belakang bawah. Kerusi ergonomik harus mempunyai penyesuaian lumbar (ketinggian dan kedalaman) sehingga setiap pengguna dapat menyesuaikan diri dengan tepat untuk menyokong lekukan ke dalam punggung bawah.
 
Tempat duduk belakang. Bahagian belakang kerusi pejabat ergonomik hendaklah selebar 12 hingga 19 inci. Sekiranya sandaran belakang terpisah dari tempat duduk, maka ketinggian dan sudut boleh disesuaikan. Seharusnya dapat menyokong lekukan semula jadi tulang belakang, sekali lagi dengan perhatian khusus yang diberikan pada sokongan yang tepat pada kawasan lumbar. Sekiranya kerusi pejabat mempunyai tempat duduk dan sandaran bersama sebagai satu bahagian, sandaran belakang harus disesuaikan dalam sudut maju dan belakang, dengan mekanisme pengunci untuk memastikannya tidak terlalu mundur setelah pengguna menentukan sudut yang sesuai.
 
Bahan tempat duduk. Bahan di tempat duduk kerusi dan belakang pejabat harus mempunyai alas yang cukup untuk selesa duduk dalam jangka masa yang lama. Mempunyai kain kain yang bernafas lebih baik daripada permukaan yang lebih keras.
 
Lengan lengan. Tempat duduk di kerusi pejabat hendaklah disesuaikan. Mereka harus membiarkan lengan pengguna berehat dengan selesa dan bahu dilonggarkan. Siku dan lengan bawah harus beristirahat dengan ringan, dan lengan bawah tidak boleh berada di sandaran tangan semasa menaip.
 
Pusing. Mana-mana gaya konvensional atau kerusi ergonomik harus dipusingkan dengan mudah sehingga pengguna dapat menjangkau kawasan yang berbeza dari mejanya tanpa regangan.

Alternatif untuk Kerusi Pejabat Tradisional

Walaupun kerusi pejabat tradisional dirancang untuk memberikan sokongan sepenuhnya, alternatif ini membantu mempromosikan postur tubuh yang baik tanpa sokongan belakang. Mereka juga memerlukan penggunaan otot seseorang yang lebih aktif (mis. Untuk keseimbangan dan duduk tegak). Sekiranya anda mengalami kecederaan belakang atau masalah kesihatan yang lain, disarankan untuk berbincang terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum menggunakan salah satu jenis kerusi ini.
 
Tidak ada satu jenis kerusi pejabat yang optimum untuk semua pesakit, dan orang harus menentukan pilihan masing-masing untuk keselesaan sambil mengikuti panduan yang dijelaskan dalam artikel ini untuk mempromosikan sokongan postur dan punggung yang baik ketika duduk di kerusi pejabat.